Mobilitatea Elitelor

Demers interdisciplinar de cercetare in domeniul mobilitatii elitelor din Romania

miercuri, aprilie 19, 2006

Date generale conferinta, ICP 2006

Conferinta a fost organizata de Institutul de Cercetari Politice al Universitatii Bucuresti (ICP), Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii ‘Al. I. Cuza’, Iasi, si Asociatia ‘Voluntari pentru Idei si Proiecte’ (VIP), Bucuresti. Evenimentul a fost dezvoltat cu sprijinul Central European University, Budapesta si PASTS, Inc. Budapesta.

Conferinta s-a desfasurat in perioada 12-13 mai 2006, in cadrul Institutului de Cercetari Politice al Universitatii Bucuresti.

Scopul proiectului a fost studierea aprofundata si comparativa a formarii si mobilitatii liderilor in spatiul romanesc in secolul al XX-lea. Elitele politice, economice si din administratia de stat fac in mod prioritar obiectul conferintei, fara a trece cu vederea elitele intelectuale.

Conferinta si-a propus sa:

• dezvolte primul program de anvergura pe tema recrutarii, formarii si influentei elitelor din economie, politica si din administratia de stat in schimbarile sociale, economice si politice din Romania, in secolul al XX-lea;
• contribuie la o mai buna intelegere a dinamicii de formare a elitelor romanesti;
• creeze un spatiu de dialog pentru specialisti din diverse domenii, cum ar fi psihologie politica, istorie, economie, stiinte politice, sociologie;
• editeze si sa tipareasca un volum cu lucrarile prezentate in cadrul programului.

Grupul tinta al conferintei l-a reprezentat personalitati din lumea academica, culturala si sociala, studenti, specialisti din institutii de cercetare europene, interesati de problematica elitelor, autori cunoscuti in acest domeniu.

De ce aceasta tema?
Suntem confruntati la inceputul secolului XXI cu efectele sociologice, psihologice, politice, sociale, economice ale evenimentelor postbelice: razboiul rece, regimurile comuniste in estul Europei, formarea spatiului unic european, perioada postcomunista, globalizarea si informatizarea spatiului public, etc. Intelegand semnificatia schimbarilor din ultima suta de ani in ceea ce priveste formarea, functiile si mobilitatea elitelor putem reflecta asupra determinantelor structurale ale formarii liderilor in societatea romaneasca. Este posibila de asemenea o redefinire a principalelor concepte operationale in momente istorice diferite. Desfasurandu-se in anul care a precedeat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, conferinta si-a propus sa deschida si sa aprofundeze dezbaterile asupra statutului, formarii si responsabilitatii elitelor in societatea romaneasca si in context european.